Door Marco Krijnsen
Op de locatie van de vroegere basisschool De Hooiberg in Borne komen twaalf appartementen voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Initiatiefnemers zijn de ouders van de toekomstige bewoners. Welbions kocht het pand aan, begeleidt het bouwproces en verhuurt straks de appartementen met gemeenschappelijke voorzieningen.

‘We zijn heel erg blij dat het uiteindelijk toch is gelukt”, zegt Carel ten Dolle, vader van Fleur (21). “Als ouders zijn we prima in staat om de benodigde zorg voor onze kinderen te organiseren op deze locatie. Maar aankopen, slopen en bouwen, dat vraagt om een professionele partij. We wilden dat eerst zelf doen en merkten toen dat banken terughoudend waren bij de financiering. Voor Welbions is dat dagelijks werk. Zij zijn gewend om iets nieuws te ontwikkelen en te verhuren.”

Zelf de regie

De ouders van twaalf jongvolwassenen (21-28 jaar) uit Borne en omgeving zijn al enkele jaren bezig om een woonvoorziening voor hun kinderen van de grond te krijgen. Ze willen zoveel mogelijk zelf de regie houden over de woonvorm met bijbehorende 24-uurs-zorg. Daarom was samenwerking met een grote zorgaanbieder uit de regio geen optie, zegt Ten Dolle, voorzitter van de stichting De Hooiberg. “Door het zelf te organiseren kunnen we een klein, vast team van betrokken medewerkers samenstellen. Ook onze eigen betrokkenheid is op die manier groter.”

Dicht bij werk

Het oog viel op het lege pand van de voormalige basisschool De Hooiberg, in de Bornse wijk Stroomesch. Dichtbij het dorpscentrum. En dus ook niet ver van lunchcafé De Ster en supermarkt Plus, waar verschillende bewoners werkzaam zijn. Maar het lukte niet om het schoolgebouw te kopen van de gemeente Borne.

Toen contact met Welbions werd gelegd, kwamen de plannen in een stroomversnelling terecht. “De ouders liepen vast en wij hebben vaker met dit bijltje gehakt”, vat Welbions-bestuurder Eric Markvoort de situatie samen. “We vinden dat we er moeten zijn voor huurders die niet zelfstandig in een woonvorm kunnen voorzien. Ook dat is een taak van de corporatie.”

Gezamenlijk ontwerp

Welbions kocht het pand aan en al snel bleek dat herbouw goedkoper was dan verbouw. Samen met de ouders werd een ontwerp voor een appartementencomplex in een U-vorm gemaakt, inclusief een gemeenschappelijke leefruimte met keuken, huiskamer en binnentuin. “Welbions heeft meegedacht en begrepen wat onze bedoeling is”, zegt Ten Dolle namens het oudercollectief. “Ook hebben we samen bijeenkomsten met de wijk georganiseerd. Het mooie is dat de buurtbewoners heel erg geïnteresseerd blijken in hun nieuwe buren en dat sommigen zelfs een financiële bijdrage willen leveren voor de inrichting van het terrein.”

Eén familie

De bouw van De Hooiberg vordert inmiddels gestaag. De verwachting is dat de bewoners begin 2021 de sleutel van hun appartement krijgen. “Fleur volgt de ontwikkelingen op de voet”, heeft Ten Dolle gemerkt. “Ze is al druk bezig met de inrichting van haar huisje. Ze leeft er echt naar toe. Voor haar zijn de medebewoners haar vrienden, die ze kent van het werk en van alle gezamenlijke bijeenkomsten. Het is eigenlijk nu al één grote familie geworden.”