Het paasweekend stond voor de bewoners van De Hooiberg in het teken van inhuizen! Na een jarenlange voorbereiding door enkele ouders en andere vrijwilligers was het feestelijke moment eindelijk daar: de verhuizing! Natuurlijk moet er hier en daar nog iets gebeuren in de appartementen van de bewoners, maar dat neemt niet weg dat er geslapen kan worden. Ook de gemeenschappelijke (buiten)ruimte is grotendeels af, met dank aan tal van donateurs en sponsors. Borne Boeit zocht de bewoners van De Hooiberg op en schreef het mooi op.

EERSTE NACHTJE SAMEN IS GOED BEVALLEN

Jonge Hooiberg-bewoners voelen zich thuis

Zaterdag rond de middag zitten de twaalf kersverse bewoners van de nieuwe woonzorgvoorziening De Hooiberg een beetje uitgeblust bij elkaar in de gemeenschappelijke ruimte aan de Dorsvloer. Een dag eerder stond alles immers in het teken van de grote verhuizing.

Kortom… voor de meesten was het een korte nacht en vanmorgen werd er alweer lekker gewandeld. Een tikkeltje vermoeidheid is dus niet vreemd. Toch overheerst bij hen het enthousiasme over het nieuwe samenzijn. “Het voelt wel veilig”, zegt Eline, waarna Fleur verkondigt dat haar eigen plekje het leukste is. 

Eigen tempo

Met de verhuizing komt een eind aan een bijzonder proces dat in juli vorig jaar voor de nieuwe bewoners begon met een fotoshoot op de toen nog prille bouwlocatie. In september volgde de eerstesteenlegging en vorige maand kregen ze de sleutel van hun eigen kamer.

Daarna volgde de inrichting, plus het verder afronden van de gemeenschappelijke ruimte. Het resultaat van dit alles is een huiselijk geheel, waarin iedereen op een eigen manier zijn of haar draai kan vinden. “Én in een eigen tempo natuurlijk, dat heeft even tijd nodig”, vertelt Carel ten Dolle, bestuursvoorzitter.

Die tijd van gewenning wordt ze door Erik Olde Rikkert, de coördinator van het complex, en de zeven zorgmedewerkers en twee koks die elkaar afwisselen, dan ook nadrukkelijk geboden. Niks moet en (bijna) alles mag. Feit is dat de nieuwe bewoners hun eerste nachtje samen goed hebben doorstaan. “We hebben heerlijk geslapen en gisteravond nog een pyjamaparty gehouden”, verklapt Ralph. Dat de jongeren meer dan welkom zijn in hun nieuwe omgeving werd gisteren nog eens duidelijk gemaakt door De Barrique, dat voor elk van hen een verrassingspakket achter de deur schoof. (AJ/BM)