Een week nadat de bewoners in De Hooiberg zijn gaan wonen, kwam Maaike Thüss van de Tubantia langs om te kijken hoe dat gaat, voor het eerst op jezelf wonen. Zij schreef er dit herkenbare artikel over.

Wonen in de nieuwe Hooiberg in Borne, dat is wennen voor iedereen: ‘Ik ben er heel blij mee’

BORNE – Twaalf jongvolwassenen betrekken de nieuwe Hooiberg midden in de wijk Stroom Esch. Mooi, maar ook spannend.


Een nieuwe woning is voor iedereen wennen, laat staan als je een verstandelijke beperking hebt en rechtstreeks uit je vertrouwde ouderlijke huis komt. Ineens heb je een eigen keuken, een eigen badkamer en een woonkamer met splinternieuwe spullen. Andere geluiden ’s nachts en het allernieuwste: elf kersverse huisgenoten.

Om beurten blijven slapen
De ouders en de zusjes van Fleur ten Dolle (22) slapen voorlopig om de beurt bij haar in haar nieuwe huis om zo de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Fleur, die werkt bij café De Ster in Oud Borne, vindt haar huis helemaal leuk.

Aan de in een hip kleurtje geverfde muur hangen familiefoto’s van vakanties: Fleur op een paard op het strand, de hele familie bij de Etna op Sicilië. Op tafel een ouderwetse koekjestrommel van Bolletje, zo ongeveer het enige dat ze meenam uit de ouderlijke woning.

„We hebben haar kamer thuis gewoon zo gelaten”, vertelt vader Carel. „Net als bij haar zus. Die studeert en zit op kamers, voor Fleur geldt nu zo’n beetje hetzelfde.”

Ook ouders moeten wennen
Allemaal moeten ze wennen. Fleur in haar nieuwe huis, haar ouders omdat Fleur na 22 jaar ineens aan hun tafel ‘ontbreekt’. „Het is gek omdat ze er altijd was”, zegt haar vader. „De zorg voor haar was niet zwaar, je krijgt er, hoe cliché ook, zoveel voor terug. Wel moesten we ervoor zorgen dat onze andere twee dochters, die een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben naar Fleur, de mogelijkheid hadden om ook gewoon kind te zijn.”

Ik moet wennen, maar ik voel mij oké hier. We doen soms een spelletje of kijken Netflix. Dat is gezellig


Samen eten en tv kijken
Het hele gezin hielp met schilderen en inrichten van het appartement van Fleur. Het resultaat mag er zijn. Haar vriendin Jeanine Zijlstra (24,) die ook bij De Ster werkt, is nu haar buurvrouw en toont vol trots haar nieuwe plek. „Ik ben er heel blij mee”, vertelt ze. „Ik moet ook wennen, maar ik voel me oké hier. We ontbijten samen in de huiskamer. We doen soms een spelletje of kijken Netflix. Dat is gezellig.”

De bewoners eten ’s avonds samen. Naast zeven begeleiders zijn er twee koks die zorgen voor gevarieerde maaltijden voor de jongeren. „Het is mooi om te zien dat het na een paar dagen al zo goed gaat”, vindt Carel ten Dolle. Samen met de ouders van alle twaalf jongeren zorgde hij ervoor dat hun kinderen in De Hooiberg kunnen wonen. Ze richtten samen de gemeenschappelijke ruimten in en namen zelf het personeel aan. Waar elders in de zorg met moeite medewerkers worden gevonden, stonden ze voor De Hooiberg in de rij.

Nu alles goed geregeld is, trekken wij ons als ouders terug in een toezicht­hou­den­de rol

Zelf afspraken maken
„Het is dan ook een unieke setting”, vindt Carel. „Ja, het is zorg, maar in een huiselijke omgeving, precies zoals we voor ogen hadden. Nu alles goed geregeld is trekken wij als ouders ons terug in een toezichthoudende rol. De bewoners en de medewerkers zijn aan zet om samen uit te zoeken welke regels ze willen instellen en welke afspraken ze willen maken. Precies zoals dat hoort wanneer iemand op zichzelf gaat wonen.”